#newnavbar ul li{font-size:100%; list-style-type: none; display:inline; padding:0px; margin:10px; border:0px solid; } #newnavbar li a{ color:#333366; } #newnavbar li a:visited { color: #c00000; } #newnavbar li a:hover { color: #c00000; }

Günün Sözü

20 Haziran 2015 Cumartesi

BİR SPREY KUTUSU NE ZAMAN PATLAR?

Sprey Kutuları
Sprey Kutuları

Basınçlı kutuların üzerinde yazar; yazar da kaç yazar?
Böcek ilacı spreyi sobanın yanında da unutulur, araba parfümü torpido gözünde de bırakılır...

Çünkü nasılsa, "Bir şey olmaz!"

Ama, olur...






İngiliz Sprey Üreticileri Birliği'ne göre, sprey kutularına, 2 ile 8 atmosfer arasında basınç uygulanabilir, bu da 20 ile 85 kg/metrekareye denktir.

Sprey kutuları, delindikleri ya da ısırıldıkları takdirde, şiddetle patlayabilirler. Özellikle içlerinde yanıcı madde varsa, bu patlama ne yazık ki ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Bu sebeple, spreyler kısmen sıvıyla doldurulur ve içbükey tabanları sayesinde, genleşmeye direnecek şekilde tasarlanırlar.

Ayrıca bir sprey, fabrikadan çıkmadan önce test edilir; kutudaki basıncın arttırılması için, sıcak su banyosuna tabi tutulur; gücü ve direnci gözlemlenir. Bunun yanında üzerlerinde, ısı kaynaklarının yanında kullanılmaması gerektiğine dair uyarılar taşırlar.


Ateşle Yaklaşmayın
Ateşle Yaklaşmayın

Ne yazık ki, bu uyarılar her zaman dikkat çekmez ve etkileri korkunç olabilir.

2000 yılının Şubat ayında, Maryland'de, yaşlı bir kadın, karavanındaki bazı sprey kutularının gaz sobasının pilot ateşiyle temas ettiğini fark etmedi ve spreyler bomba gibi patlayıp tüm camları ve duvarları yerle bir etti. 



Bir sprey kutusunun patlaması için, illa ortada çıplak bir ateş olması gerekmez; sıcak yaz aylarında, güneşin altında park halinde duran araçların koltuklarında bırakılan sprey kutularının da patladığı bilinir.

Aman, dikkat!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz ne dersiniz?