#newnavbar ul li{font-size:100%; list-style-type: none; display:inline; padding:0px; margin:10px; border:0px solid; } #newnavbar li a{ color:#333366; } #newnavbar li a:visited { color: #c00000; } #newnavbar li a:hover { color: #c00000; }

Günün Sözü

23 Haziran 2015 Salı

KALECİLERİN PENALTI ATIŞLARINDA ŞANSI NEDİR?

Penaltı ve Kaleciler
Penaltı
Penaltı kararları kuşkusuz hakem kararları arasında en çok tartışılanlardır.

Kalecilerin bu atışları kurtarma ihtimallerinin oldukça düşük olduğunu hesaba katarsak, penaltı kararları, oyunun, neticenin ve her iki takımın da kaderini belirleyen en kritik kararlardandır demek yanlış olmaz.



Peki gerçekten de, kalecilerin penaltı atışlarında şansı nedir?



1891 yılında, penaltılar futbola ilk dahil edildiğinde, penaltı çizgisini kaleden 10 metre uzağa koymayı her kim akıl ettiyse, insan tepkileri ile ilgili bildiği bir şeyler olduğu kesin.

Tipik bir penaltı atışının mesafeyi kaydetmesi yaklaşık yarım saniye sürer, bu da insanların tipik tepki süresidir. Bir penaltıyı kurtarmaya çalışan bir kalecinin karşı karşıya kaldığı mücadeleye dair bir fikir vermek adına, bir bozuk para alın ve onu omuz hizasında tutun. İşte paranın yere ulaşmak için harcadığı o kısa süre içinde, kaleci topun nereye gittiğini anlamalı, üzerine atlamalı ve topu yakalamalıdır.

Sonuçta, kaleci, topun nereye gideceğini kestirmenin bir yolunu bulmadığı sürece, topu kurtarma olasılığı oldukça düşüktür.

İstatistiklere göre, kaleciler, UEFA futbol şampiyonaları sırasında her 5 penaltıdan sadece birini kurtarıyorlar. Bu da toplam penaltı kararlarının %30'una denk geliyor.

Penaltı Atışları
Penaltı Atışları


Dünyanın en iyi kalecileri üzerinde yapılan araştırmalar, kalecilerin en iyi hamlelerini topa vurulmadan önceki 100 milisaniye içinde yaptıklarını ve hamlelerini, atıcının bacak ve ayaklarının duruşuna göre ayarladıklarını gösteriyor.





Analizlere göre, atıcılar topa vurmadan hemen önce, diğer ayaklarını topun gideceği yöne koyuyorlar. British Columbia Üniversitesi'nden Profesör Jan Franks ve meslektaşlarına göre, bu "Diğer Ayağı İzle" kuralı, %80-85 doğru çıkıyor.
Dahası, topa vurulmadan önce kaleciye, 200 milisaniye gibi bir süre kazandırıyor. 

Saatte 80 km hızla vurulan bir top için bu, kale ağzının yarısı değerinde bir mesafeyi ve zaferle yenilgi arasındaki farkı gösteriyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz ne dersiniz?