#newnavbar ul li{font-size:100%; list-style-type: none; display:inline; padding:0px; margin:10px; border:0px solid; } #newnavbar li a{ color:#333366; } #newnavbar li a:visited { color: #c00000; } #newnavbar li a:hover { color: #c00000; }

Günün Sözü

20 Haziran 2015 Cumartesi

OKYANUSLARDAKİ SULAR NEREDEN GELDİ?

Okyanuslardaki Suların Kaynağı Ne?
Okyanuslar Nasıl Oluştu?
Okyanus (Ocean) kelimesi, Yunanca'da "nehir" anlamına gelen "Okeanos"tan gelir.

Yeryüzünün yaklaşık olarak üçte ikisini kaplayan okyanus alanlarının neredeyse yarısında su seviyesi 3000 metrenin üzerindedir. (Kaynak:Vikipedi)


Peki, yeryüzünü saran 320 kentrilyon galonluk bu kadar su nereden geldi?



Aslında bu konuya dair saptamalar, 1970'lerden bu yana sürekli değişime uğradı. Önceleri, bu kadar suyun, Dünya'nın 4.5 milyar yıl önce yoğunlaştığı primordiyal madde bulutunu oluşturan toz zerreleri içinde sıkışmış buzdan geldiği düşünülüyordu.

Yakın zamana kadar ise, bu sıkışan suyun, gezegenin etrafında dev su buharı bulutlarının oluşmasına neden olan volkanik patlamalardan yayıldığı iddia edildi. Bunlar soğuyup içeriklerini yağmur olarak akıtmış ve yüz milyonlarca yıl içinde, şimdi okyanusları oluşturan zeminleri doldurmuştu.


Okyanuslar
Okyanuslar


Modern okyanus bilimine dair inanılmaz çalışması "Mapping the Deep" adlı kitabında Robert Kunzig, araştırmaların, böyle volkanik patlamaların dünyanın okyanuslarını oluşturacak miktarlarda su sağlayamayacağını gösterdiğini belirtiyor.






Yeni teori, primordiyal buzun, Dünya'nın oluşumu sırasında gerçekleşen yıkıcı etkilerle suya dönüşmüş olabileceği yönünde.

Ayrıca kuyruklu yıldızların da, içerdikleri buzu dünyaya boşaltarak, okyanusların oluşumuna katkıda bulundukları düşünülüyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz ne dersiniz?