#newnavbar ul li{font-size:100%; list-style-type: none; display:inline; padding:0px; margin:10px; border:0px solid; } #newnavbar li a{ color:#333366; } #newnavbar li a:visited { color: #c00000; } #newnavbar li a:hover { color: #c00000; }

Günün Sözü

19 Haziran 2015 Cuma

BUMERANGLAR NASIL GERİ GELİR?

Bumerang
Bumerang Nasıl Geri Gelir?
Fırlatıp attığımızda, son derece yüzsüz bir şekilde ne yapıp edip bize geri dönen bumeranglar, bunu nasıl becerirler?

Özellikle Avustralya yerlileri (Aborjinler), ayrıca eski Mısırlılar ve Avrupalılar ile Hindistan'ın bazı yörelerindeki kabileler tarafından silah olarak kullanılan yassı bir kesite sahip eğri bir sopa olan bumerang, Avustralya ve ABD'de hala spor aracı olarak kullanılmaktadır. Genellikle akasya ve okaliptüs gibi sert ağaçlardan yapılmakta ve boyu 40–90 cm kadar olmaktadır. Eğriliği, kolları arasındaki açı 90°den büyük olacak şekildedir. (Kaynak:Vikipedi)



Bilinen en eski örneği,1987 ylında güney Polonya'da Oblazowa Rock'taki bir mağarada bulunan ve dev bir fildişinin oyulması ile yapılmış olan 23.000 yıllık bumerangtır.


BUMERANG NASIL GERİ DÖNER?


Bumeranglar, dahiyane bir kaldırma ve döndürme kombinasyonu kullanırlar.

Havalandırmayı sağlamak amacıyla, bumerang, neredeyse dik bir pozisyondan, yatay çizgiye 15 derecelik bir açıyla fırlatılır.Bu, bumerangın dönmesine ve havayı eğimli bir açıyla keserek, dönüp hız kazanmasına neden olur.


Bumerang
Bumerang


Bumerangın meşhur yuvaya dönme becerisi de, dönüşünden dolayı, "kanadının" üst kısmının gelen havayı, alt kısmına göre daha yüksek bir hızda kesip güç kazanmasından kaynaklanır.

İşte bu, bumerangda bir geri dönme gücü yaratır ve durduğu yerde yavaşça kendi ekseni etrafında dönerek, dairesel bir yörüngede ilerler. 





İlginç olan, bumerangın izlediği dairesel yörüngenin büyüklüğünün, ne kadar sert fırlatıldığı ya da ne kadar hızlı döndüğü ile ilgili olmamasıdır. Bu, öncelikli olarak kanat genişliği ve şekliyle ilişkilidir. 
Ve bu ikisi, havalanarak kalkma ve dönme için işbirliği yapar.

İyi fırlatılan bir bumerang, gayet mutlu bir şekilde 120 metreden fazla yörüngede uçabilir. (Kaynak: Örümcekler Neden Ağlarına Yapışmazlar - Robert Matthews)

Bir çoğumuz, şu anda bile, olayın mantığını kavramaya çalışacağım diye zorlanırken, 23.000 yıl önce atalarımızın konuya tamamen hakim olduğunu görmek, onları "ilkel" diye nitelendirmenin ne büyük haksızlık olduğunu gösteriyor sanırım...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz ne dersiniz?