#newnavbar ul li{font-size:100%; list-style-type: none; display:inline; padding:0px; margin:10px; border:0px solid; } #newnavbar li a{ color:#333366; } #newnavbar li a:visited { color: #c00000; } #newnavbar li a:hover { color: #c00000; }

Günün Sözü

22 Haziran 2015 Pazartesi

YAZI MI TURA MI GELECEĞİNİ TAHMİN ETMEK MÜMKÜN MÜ?

Yazı Tura Şans Oyunu
Yazı-Tura


Şans oyunları içinde belki de en zararsızı olarak kabul edebileceğimiz yazı-tura atmanın geçmişi, aslında çok eskilere dayanır.

İlk kez Julius Sezar'ın, her hangi bir konuda karar alabilmek için uygulamaya başladığı bu yöntem, aynı zamanda, Tanrıların bir şeyi onaylayıp onaylamadığını anlamak üzere de kullanılırdı.


Peki bir atışta, yazı mı tura mı geleceğini tahmin edebilmek mümkün mü?




Ufak hilelerle mümkün: Yazı tura oyununda yapılabilecek hilelerden biri, iki yüzü de yazı ya da tura olan bir madeni para kullanmaktır. Bu hilenin işe yaraması için atıcının tahmini de yapması veya tahminciyi yönlendirmesi gerekir. Alternatif olarak, hileli paranın sahibi, karşı tarafın hileli para ile yazı tura atmasını (atıcı olmasını) sağlayabilir. Bu yöntem için özel üretilmiş bir madeni para gerekir.

Bir diğer hile yöntemi paranın atış hızını ve dönüş adedini ayarlayarak istenilen yüzün gelmesini sağlamaktır. Bu yöntem için uzun süre pratik yapmak gerekir ve tahmin para havada iken yapıldıysa işe yaramaz.
Ç
ok yaygın olan ve el çabukluğu gerektiren bir hile yöntemi de parayı yakaladıktan sonra istenilen yüzü çevirmektir. Bu yöntem paranın yere atıldığı yazı tura oyununda uygulanamaz. (Kaynak: Vikipedi)

Herhangi bir hile kullanılmadığı takdirde de, fırlatılan bir bozuk paranın yazı mı tura mı geleceğini ilkesel olarak tahmin etmek elbette mümkündür. Bozuk para fırlatmanın temel mekaniği oldukça basittir ve ortaya çıkan denklemler bilgisayarla çözülebilir.

Ancak, Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nden Profesör J.P. Cusumano ve Dr.N.K. Hecht'in yaptıkları bir araştırma, paranın hangi yüzünün üzerine düşeceğini tahmin etmenin sadece para, tam bir tur dönebilecek kadar cılız bir şekilde fırlatıldığı takdirde mümkün olduğunu gösterdi.


Yazı Tura Tahmini
Yazı Tura Tahmini

Bunu sağlayabilmek de oldukça zor olduğundan ve doğru bir tahmin yapmanın da bundan daha adil bir yolu olmadığından dolayı, en doğru tespit şudur: "Para fırlatmak tamamen rastlantısal bir olaydır ve her iki yüzün de gelme olasılığı hemen hemen birbirine eşittir."





Bunu destekleyen deneysel kanıtlar, 1940 yılında Danimarka'nın işgalinde tutuklanan Kopenhaglı matematikçi John Kerrich tarafından bir araya getirildi.

Kerrich, hapiste olduğu sırada, zamanını bir bozuk parayı havaya 10.000 kez fırlatıp sonuçları yazarak geçirdi. 

5067 kez yazı, 4933 kez de tura gelmişti.

Bu şekilde de, yazı ve turaların göreli oranının tamamen tesadüfi olduğu sonucuna ulaşıldı. (Kaynak: Örümcekler Neden Ağlarına Yapışmaz)

Neticede, fazla zorlamayın; zira hile yapmadığınız sürece bu tahmini yapabilmeniz mümkün değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz ne dersiniz?