#newnavbar ul li{font-size:100%; list-style-type: none; display:inline; padding:0px; margin:10px; border:0px solid; } #newnavbar li a{ color:#333366; } #newnavbar li a:visited { color: #c00000; } #newnavbar li a:hover { color: #c00000; }

Günün Sözü

22 Haziran 2015 Pazartesi

"İŞSİZ ADAM" TÜRLERİ

İşsiz Adam Çeşitleri
İşsiz Adam
"Önemli olan, önündeki problem değil; senin o problemi nasıl karşıladığındır!" diye bir laf vardır, ki altına imzamı atarım.

Yaşadığın soruna karşı duruşun, hem kişiliğini ve karakterini yansıtır, hem de ruh halini belirler. 

Bu zamana kadar kendim de dahil olmak üzere, işsiz kalmış pek çok insanla karşılaştım ve hepsinin "işsizliğe" karşı farklı tepkiler geliştirdiğini fark ettim.


Ne gibi mi?



"İŞSİZ ADAM" TÜRLERİ

Gelin hep beraber, en gamsızdan en intihar eğilimliye kadar sırayla "işsiz adam" türlerine bir göz atalım.

1- "Amaaaan, yansın dünya! Gidin başımdan!" Modu

 

Gamsız Adam
Gamsız Adam

Bu moddaki "işsiz adam", evde boş boş oturuyor olması şu hayatta başına gelen en güzel şeymiş gibi davranır.  
Çoluk çocuk, geçim derdi vs yoksa, "Kendi bilir" denebilir, ama ardında evde ekmek bekleyen bir aile ya da ödenecek dağ gibi borçlar varsa, mazur görülecek gibi değildir.




Ona göre hava hoştur, sorun yoktur ve bu yüzden, kendisini bu tavrı ile ilgili uyaran anne-baba, eş, dost, akraba gibi bilimum tanıdığa karşı saldırgan tavırlar içerisine girebilir.


2- "Tamam yaa, bakacağız işte bir iş!" Modu

İşsiz Adam Çeşitleri
Eminim Ama Değilim
Bu moddaki "işsiz adam", her ne kadar boş boş oturmaktan büyük keyif alıyor olsa da, zaman geçtikçe işe yavaş yavaş uyanan ve bir iş bulması gerektiğinin nispeten daha fazla farkında olan adamdır.
Ama dik duruşuna laf getirtmemek için, ele güne karşı olayı mümkün mertebe önemsizleştirir. "Artık bir iş baksan mı?" diyenlere, baygın baygın gözlerini devirerek "Tamam yaaa, bakacağız!" karşılığını verir ve en gamsız haliyle o an ne yapıyorsa onu yapmaya devam eder. Ama içinden bir ses devamlı "İş bul! İş bul!" diye çoktaaan beynini kemirmeye başlamıştır.






3- "Telaşa mahal yok! Her şey kontrolüm altında!" Modu

Rahat Adam
Rahat Adam

Bu moddaki "işsiz adam", işsiz kalmaması gerektiğinin farkındadır. Ancak, muhtemelen altında ezilebileceği yük ve sorumluluklar fazla olmadığından daha sakindir. "Her şey kontrolüm altında, gerekeni  yapıyorum!" havası vererek, etrafını da soğukkanlı tavırları ile kendi istediği kıvama getirir ve olası "Ne biçim sorumsuz, umursamaz bir adamsın sen!" saldırılarını bu şekilde engellemiş olur.



O zaten, bir iş bulabilmek için elinden geleni yapıyordur ve bu yüzden , olmazsa da kimsenin onu kınama gibi bir hakkı yoktur. Yani özetle, çok akıllıdır, çok!


3- "Haklısınız, bu da geçecek! Geçecek değil mi?" Modu

Endişeli İşsiz
Bu da Geçecek

Bu moddaki "işsiz adam", tüm tesellilere sonuna kadar açıktır. Hafif ağlak bir yüz ifadesi ile, ona moral vermeye çalışanlara yapışıp "Düzelecek değil mi? Bir iş bulacağım değil mi? Bulacağım tabii..." deyip saatlerce avutulmak ister.





Siz onu kısmen de olsa ikna olmuş bir şekilde gülümserken bıraksanız da, çok kısa bir süre içinde iç dünyasında "İş bulacağım değil mi? Bulacağım değil mi?" diye sayıklamaya başlayacaktır. 
İçten yanmalı bir endişedir onunkisi...Gelir, geçer, gelir, geçer...


4- "Asla bir iş bulamayacağım! Kimse beni işe almayacak" Modu

 
Umutsuz İşsiz
Umutsuz

Bu moddaki "işsiz adam", umutsuzluğun dibine vurmuştur. Bırakın haftaları, günleri, "İşsiz" olarak geçirdiği her dakika zulümdür artık. Çok az konuşur; çevresi ya da ailesiyle iletişim kurmayı çoktan bırakmıştır...Onu gülümserken bile göremezsiniz.





Ne kadar teselli etmeye, umut vermeye çalışırsanız çalışın, boş gözlerle dinler ve yeryüzünün en acı çeken insanıymış gibi yüzünüze acıklı ve alaycı bir tavırla bakarak "Tabii...Tabii..." der.
Yemeden içmeden, uykudan ve onu hayata tutunduracak her türlü temel ihtiyaçtan kesilmesi olasıdır.
Asla kendi haline bırakılmamalı, devamlı kontrol altında tutulmalıdır.


5- "Öleyim daha iyi!" Modu

Depresyondaki İşsiz
Son Nokta
Bu moddaki "işsiz adam", bir önceki modun bir adım ötesine geçmiş; "Dibe vurmak böyle bir şey!" dedirtecek kıvama gelmiştir.

Söylediklerinizi dinleyecek noktayı çoktan geçmiştir. Zira tüm çabalarınız onun için nafiledir, yersizdir, gereksizdir, çünkü onun için dünyanın sonu gelmiştir.



Hayatının hiç bir anlamı yoktur; ailesine ya da kendisine bakmaktan bile aciz, zavallı bir adamdır o...Öyle görür kendini.
Mizahi abartıları bir kenara bırakırsak, işin aslı, gazetelerde okuduğunuz, televizyonlarda izlediğiniz "İşsiz genç, kendini dokuzuncu kattan aşağı bırakarak intihar etti!" ya da "Cinnet getiren işsiz baba, önce eşi ve çocuklarını, ardından kendini vurarak canına kıydı!" haberlerinin aktörleri işte bu son moddan çıkar.
Şakası yok yani, ciddi bir tedavi ve destek gerektirir.


Bu liste daha da uzayıp gidebilir, çeşitlenebilir ya da ufak tefek ekleme-çıkarmalar yapılabilir ama genel anlamda insanoğlu "işsiz kalma" hadisesine bu modlarda yaklaşır.

Dilerim hiç birimiz, bu modları deneyimleyecek ve "Aaa, doğruymuş vallahi!" diyecek hallere düşmeyiz.

Haydi hepimize bol "iş"li günler...




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz ne dersiniz?