#newnavbar ul li{font-size:100%; list-style-type: none; display:inline; padding:0px; margin:10px; border:0px solid; } #newnavbar li a{ color:#333366; } #newnavbar li a:visited { color: #c00000; } #newnavbar li a:hover { color: #c00000; }

Günün Sözü

11 Haziran 2015 Perşembe

"İŞ BULAMIYORUM" DİYENLERE

İş Bulamıyorum
İşsizlik

 

Yeni mezunlarımızın psikolojilerini, iş ararken yaşadıkları gel-git'lerle dolu süreci, mülakat handikaplarını ve sıfır tecrübe ile nasıl iş bulabileceklerine dair ufak ip uçlarını daha önceki yazılarımızda paylaştık.

Deneyimsiz genç arkadaşlarımız için "işsizlik" hali, bir noktaya kadar daha tolere edilebilir bir durumdur. 

Peki ya diğerleri?





Türkiye İstatistik Kurumu, Ocak 2015 'İş gücü İstatistiklerini' açıkladı. Buna göre ülke genelindeki işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 454 bin kişi artarak, 3 milyon 259 bin kişi olurken, işsizlik oranı %11.3 seviyesine yükseldi.

Maalesef bu ürküten rakamlara, işsiz olup da umudunu keserek iş aramaktan vazgeçen binlerce insan ve kayıt dışı çalışanlar dahil değil. Onları da dahil edersek, durumun vahameti daha ağır bir tablo ile karşımıza dikiliyor.

İşsiz kaldığınız dönemde yaşayacaklarınız; işsizlik sürenize, bakmakla yükümlü olduğunuz insanların olup olmadığına, sorumluluklarınıza, maddi durumunuza, yaşınıza ve kişilik özelliklerinize göre elbetteki değişkenlik gösterecektir. 

Ödemek zorunda olduğu kredi borçları altında ezilmeyen biri, kapısına haciz memurlarının dayanacağı günü bekleyene göre bu süreci daha rahat geçirecektir.

Genç bir işsiz, yaşının ve enerjisinin getirdiği avantajlar sayesinde, orta yaş ve üzeri bir işsize göre daha fazla iş alternatifine sahip olacağından, o da bu süreci daha umutlu geçirecektir. 

Bu gibi farklılıkları bir kenara bırakırsak, içinde bulunduğunuz koşullar ne olursa olsun, işsiz kaldığınız dönemleri en az hasarla atlatmanız için yapabileceklerinize bir göz atalım.


BİR SORAN BİR BİLEN TAVSİYESİ:

1- DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPIN:


İş Bulamıyorum Diyenlere Tavsiyeler
Bir Tavsiye

Şunu unutmayın;

"Suya düştüğünüz için değil, sudan çıkamadığınız için boğulursunuz."

O yüzden, fazla vakit kaybetmeden, içinde bulunduğunuz durumu bir çok açıdan ele alıp, olanlarla ve olabileceklerle mümkün olan en objektif şekilde yüzleşin.





  • Neden işsiz kaldınız?
  • Ne kadar süredir işsizsiniz?
  • Bu süre içinde yeteri kadar araştırma ve başvuru yaptınız mı?
  • Hiç bir iş görüşmesi daveti almadınız mı? Sizce neden? 
  • İş görüşmelerine gittiyseniz, neden reddedildiniz? Nerede hata yaptınız? 
  • Maddi durumunuz sizi daha ne kadar idare eder?
  • Öncelikleriniz neler? Ücret? Yan haklar? Yükselme imkanları? Huzur?
  • Fazla seçici davranıyor olabilir misiniz?

Tüm bu sorulara ve bunları sordukça aklınıza gelebilecek diğer tüm sorulara içtenlikle cevap verin. Gerekirse yazın. Cevapları zihninizin içinde döndürüp durmaktansa, daha somut bir şekilde, önünüzde yazılı olarak görmek daha faydalı olacaktır.


2- PANİK YAPMAYIN:


İş Bulamıyorum Diyenlere Tavsiyeler
Bir Tavsiye
Yukarıdaki soruları sordukça, aslında daha ziyade cevapladıkça, bazı şeyler gözünüzde olduğundan fazla büyüyecektir. Bu normaldir.

Hele ki hatalarınızı ve tüm olumsuzlukları arka arkaya dizdikçe, işin içinden asla çıkamayacağınızı düşünüp daha da paniğe kapılmanız olasıdır. Bunu yapmayın! Siz o yüzleşmeyi, iyice darmadağın olmak için değil, önünüzdeki her bir engele çözüm üretebilmek için yaptınız. O yüzden biraz sakinleşin. 

 

 

3- ÇÖZÜM ÜRETİN:


İş Bulamıyorum Diyenlere Tavsiyeler
Bir Tavsiye
Cevapladığınız her bir sorunun yanına, bulabildiğiniz makul çözümleri de yazın.

Gerçekçi olun. Gerekirse çevrenizden de destek alın. Her problemi tek başınıza çözmek zorunda değilsiniz. 

Başlayın.



Soru: Yeteri kadar başvuru yaptınız mı?

Cevap: Sadece belli başlı bir kaç kariyer sitesinde, gözünüze çarpan ilanlara başvurdunuz. 

Çözüm: İnternette en bilindik olanların dışında, onlarca kaliteli kariyer platformu var. Hepsini iş arama sürecinize dahil etmek zorundasınız. Ayrıca unutmayın ki, tüm şirketler kariyer sitelerine ilan vermezler. Bu yüzden, mesleğiniz, çalışmak istediğiniz sektör ya da alana göre, o alanda faaliyet gösteren firmaların bir listesini çıkarın. Bu firmaların internet sitelerine giderek, kısa bir önyazı ile beraber özgeçmişinizi e-mail yoluyla gönderin.   

Ya da,

Soru: Maddi durumunuz sizi daha ne kadar idare eder?

Cevap: Birikimleriniz sayesinde, 2 ay kadar daha, çalışırken sürdürdüğünüz hayatı rahatça sürdürebilirsiniz.

Çözüm: "Peki 2 ay sonra ne yapacağım?" demek yerine, şimdiden şu andaki rahatınızdan biraz feragat etmek en mantıklı çözümdür. Unutmayın, 2 ay içinde iş bulacağınızın ya da bulamayacağınızın bir garantisi yok. O yüzden, tedbirli olmakta fayda var. Standartlarınızı biraz düşürün. Fuzuli harcamalarınızı, yapmak zorunda olduğunuz ödemeleri, banka hesabınızdaki birikimi enine boyuna düşünerek makul bir maddi eylem planı oluşturmanız şart.
Bu şekilde üreteceğiniz çözümler, emin olun hem kendinize olan güveninizi ve umudunuzu arttıracak, hem de sizi panik havasından uzaklaştıracaktır. 




4- GEÇİCİ İŞ FIRSATLARINI DEĞERLENDİRİN:


İş Bulamıyorum Diyenlere Tavsiyeler
Bir Tavsiye
İstediğiniz işi bulana kadar, evde boş boş oturup zaman öldürmektense, hem maddi hem de manevi olarak sizi geçici bir süreliğine tatmin edebilecek iş fırsatlarına odaklanın.

Part-time (Yarı Zamanlı) ya da evden yapılabilecek işler, bu açıdan oldukça faydalıdır. Yabancı diliniz varsa, internet üzerinden çevirmenlik yapabilir ya da  alanınızda oldukça tecrübe sahibiyseniz, firmalara yarı zamanlı olarak danışmanlık hizmeti verebilirsiniz.



5- HAREKETE GEÇİN:


İş Bulamıyorum Diyenlere Tavsiyeler
Bir Tavsiye
Ürettiğiniz çözümlere dayalı olarak hazırladığınız eylem planını, en kısa zamanda uygulamaya başlayın.
Yazımızın başında verdiğimiz rakamları bir daha düşünün ve vakit kaybetmeyin, çünkü çok fazla rakibiniz var ve unutmayın; 
bu süreç ne yazık ki o kadar da adil işlemiyor.




İş Bulamıyorum Diyenlere
İşsizler Ordusu

Sorumluluklarınız çok fazla, koşullar yeterince ağır, rekabet had safhada... 
O yüzden, "İş Bulamıyorum" gerçeğini kabullenip, hatalarınız ve koşullarla yüzleşerek, buna göre bir plan oluşturup harekete geçmek yerine, "İş Beni Bulmuyor" moduna girerseniz, kendi kendinize bir darbe daha vurmuş olursunuz. 



Hepimizin başına gelen ya da gelebilecek olan bu süreci, en az hasarla atlatmanız ve hak ettiğiniz işe kavuşmanız dileğiyle...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz ne dersiniz?